lauantai 19. joulukuuta 2020

Kestävä kehitys - tehtävät

 Kestävä kehitys

Miten määrittelet kestävän kehityksen?

Kestävällä kehityksellä yritetään parantaa maailmaa. Pyritään tekemään kestävimpiä valintoja, tuetaan paikallista tuotantoa ja lähellä tuotettuja tuotteita. Kestävän kehityksen pitäisi siis tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvienkustannuksella. Tätä varten on luoto Agenda2030 jolla on 17 laajaa tavoitetta.


Miksi on tärkeää ymmärtää kestävän kehityksen eri tulokulmia?

  1. Voit parantaa omia tapoja, kun ymmärrät kestävän kehityksen eri tulokulmia.
  2. Mietit asioita monilta eri kanteilta.
  3. Voit auttaa ihmisiä.
  4. Teet oman osuutesi ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä,
  5. Tajuat kuinka paljon puhdasta juomavettä kuluu. esim vessan vetämiseen tai suihkussa käymiseen.
  6. Luot parempaa tulevaisuutta uusille sukupolville.
  7. Voit kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon. Syöt paljon lihaa jne.
  8. Omat arvomaailmasi saattavat muuttua.
  9. Teet uudenlaisia valintoja esim. ruokakaupassa.
  10. Suosit lähellä tuotettuja tuotteita.

Elinkaariajattelu

Elinkaariajatelu antaa kuvan, mitä kaikkea yhden tavaran tai palvelun tuottaminen pitää sisällään. Lisäksi ympäristövaikutukset, jotka aiheutuvat tuotteen eri vaiheissa ja sen jälkeen. Osa kemikaaleista päätyy ympäristöön jätteenä ja päästöinä.

Kiertotalous

Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, materiaalien ja niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa. Tuotanto kiertotaloudessa synnyttää mahdollisimman vähän jätettä. Lisäksi kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin.


Hiilijalanjälki

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan ilmastokuormaa, joka syntyy toiminnan, tuotteen tai palvelun takia. Se lisää kasvihuonekaasuja ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Omaa hiilijalanjälkeä voit pienentää käyttämällä julkisia ja suosimalla kotimaisia tuotteita.


7 minulle tärkeintä kohtaa

asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä

Terveyttä ja hyvinvointia
  • Voit parantaa omaa hyvinvointia esim. nukkumalla ja syömällä hyvin. Tekemällä mielekästä tekemistä, harrastaa liikuntaa ja nähdä kavereita.
Puhdas vesi ja sanitaatio
  • Suomessa on ihan normaalia saada puhdasta juomavettä. Mutta kaikkialla se ei ole mahdollista. Köyhimmissä maissa ei välttämättä ole mahdollisuutta saada puhdasta vettä. Siksi heidän, joilla on mahdollisuus pitäisi auttaa heitä jotka eivät itse pysty asiaan vaikuttamaan. Esimerkiksi voimme lahjoittaa rahaa, vettä tai muita tavaroita köyhimmille ihmisille.
Hyvä koulutus
  • Hyvä koulutus on kaikkien oikeus. Jokaisen pitäisi saada itse valita opiskelupaikkansa. Hyvällä koulutuksella on tulevaisuudessa mahdollisuuksia vaikka mihin.
Ilmastotekoja
  • Itse tähän pystyn vaikuttamaan esimerkiksi. kierrättämällä roskat, tarkkailemalla omaa hiilijalanjälkeä ja suosimalla kotimaisia tuotteita.
Eriarvoisuuden vähentäminen
  • Maailma ei vielä ole sellainen paikka, jossa eriarvoisuutta ei olisi. Jokainen voi omalla toiminnalla puuttua sellaisiin tilanteisiin missä huomaa jonkun olevan eriarvoisempi kuin toinen. 
Sukupuolten tasa-arvo
  • Kaikkialla sukupuolten väliset tasa-arvot eivät ole samanlaisia. Myös edelleen jossain maissa miehet ovat korkeammassa asemassa kuin naiset. Voit auttaa osallistumalla erillaisiin hankkeisiin.
Vastuullista kuluttamista
  • Itse suosin käytettyjä tavaroita ja vaatteita. Kuitenkin joskus ostan uusia tavaroita. Kierrätän vaatteitani, joita en itse enää tarvitse.

Sitran elämäntapatesti

Tulos elämäntapatestistä


Kuinka kehittäisin omaa toimintaani kestävämpään suuntaan?

  • Käyttämällä vähemmän vettä.
  • Olla tuhlaamatta sähköä.
  • Suosimalla kotimaisia tuotteita.
  • Kierrättämällä.
  • Käyttämällä enemmän julkisia.
  • Syömällä enemmän kasviksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajankäyttökello

 Ajankäyttökello Mihin käytät aikaasi? Tarkastele omaa ajankäyttöäsi kellotaulun avulla. Merkitse kellotauluun totuudenmukaisesti, miten aik...